De kogel is door de kerk: in oktober start ik met de leergang Transactionele Analyse (TA) bij de TA Academie in Soesterberg. De tweedaagse introductietraining die ik onlangs heb gevolgd heeft mij overtuigd. Eerder al had ik kennisgemaakt met TA via een workshop in een bijeenkomst met collega-mediators. TA is een praktische theorie over gedrag en communicatie en is dus (ook) heel goed toepasbaar binnen mediations. Eigenlijk wel in alle situaties waar (goede) communicatie belangrijk is en wanneer is dat niet het geval?

Een aantal basisprincipes waarvan men binnen TA vanuit gaat spreken mij aan en vanuit die basisprincipes wil ik werken: de belangrijkste is wel het uitgangspunt van de autonome mens, werken vanuit ieders zelfverantwoordelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens de eigen antwoorden weet, of dit nu een loopbaanvraag of een coachvraag is. Ook bij het oplossen van geschillen in conflictsituaties komen de beste oplossingen uit de deelnemers zelf. Tijdens de kennismakingsdagen werd het mooi samengevat:
– mensen zijn oké, van waarde,
– mensen kunnen denken,
– mensen kunnen veranderen (er zijn bijna altijd opties)
Ik wil vanuit TA mijn vaardigheden uitbreiden om in te kunnen zetten in (loopbaan)coach-trajecten, mediations en trainingen. Ik heb er zin in!