Eigenlijk ben ik niet zo’n doorzetter. Stel zaken liever uit als dat kan. Onder ogen zien dat ik actie moet nemen, ga ik graag uit de weg.

In die zin past het besluit mijn baan op te zeggen bij Alliander om mijn eigen praktijk te starten helemaal niet echt bij mij. Maar ik heb het wel gedaan. En ik heb nog geen dag spijt gehad.

Dit wordt geen pleidooi dat iedereen zijn baan moet opzeggen om zijn of haar ‘hart te volgen’. Soms zijn kleine veranderingen binnen je werk al voldoende om weer helemaal blij naar je werk te gaan.

Als er veranderingen op je werk te verwachten zijn, of als je al weet dat je functie niet meer zal bestaan over een aantal jaren, wachten veel mensen af. Wachten op een mooi sociaal plan. Of in ieder geval een oplossing die de werkgever wel zal bedenken. Maar feitelijk lever je je over aan wat anderen over jou gaan beslissen. Dat voelt niet goed, toch?

Ik wens iedereen de moed af en toe eens de eigen (werk)situatie te onderzoeken. Om na te gaan of het werk nog wel zo bij je past, of je jezelf het werk de komende jaren nog ziet doen. En wees daarmee op tijd, wacht niet te lang. Want dan heb je wellicht geen keus meer.

Onderzoeken of je werk nog wel bij je past: daar kan ik je bij helpen. Als coach en als trainer: je mag me altijd hierover bellen. Want jij beslist wat je met de uitkomst doet. Je wilt toch zelf de regie houden?